Sıkça Sorulan Sorular
MADDE 30 –
(1) Yüksek lisans ve doktora programlarına kabul edilen öğrencilerden lisans veya yüksek lisans derecesini kabul edildikleri yüksek lisans veya doktora programından farklı alanlarda almış olanlar ile lisans veya yüksek lisans derecesini Üniversite dışındaki yükseköğretim kurumlarından almış olan yüksek lisans veya doktora programı adayları için eksikliklerini gidermek amacıyla bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.
MADDE 14-
(4) Bilimsel hazırlık programında geçirilecek süre en çok iki yarıyıldır. Yaz öğrenimi bu süreye dahil edilmez. Bu süre dönem izinleri dışında uzatılamaz ve süre sonunda başarılı olamayan öğrencinin ilişiği kesilir. Bu programda geçirilen süre yüksek lisans veya doktora programı sürelerine dahil edilmez.
MADDE 14-
(3) Bilimsel hazırlık programında alınması zorunlu derslere ilişkin esaslar şunlardır:
a) Her bir adaya özel, yüksek lisans öğrencileri için lisans; doktora öğrencileri için ise lisans ve/veya yüksek lisans derslerinden oluşan bilimsel hazırlık programı belirlenir. Adaya özel olarak belirlenen dersleri içeren bilimsel hazırlık programı EADB tarafından tanımlanarak EYK kararı ile kesinleşir.
b) Bilimsel hazırlık programındaki lisansüstü öğrenciler, bilimsel hazırlık derslerinin yanı sıra ilgili öğrenim seviyesinde lisansüstü derslerinden her dönem için en fazla beş dersi, anabilim/anasanat dalı başkanı görüşü ve EYK kararı ile alabilir.
c) Lisans seviyesindeki bilimsel hazırlık dersleri ve yüksek lisans seviyesindeki bilimsel hazırlık derslerinin başarı notu en az CC’dir. Bu derslerden alınan notlar lisansüstü GANO hesabına dahil edilmez.
Akademik takvimde belirtilen tarihler düzenli olarak takip edilmelidir.
Öğrenci Mail Adresi Alma ve Şifre Sıfırlama Sistemi için BURAYA tıklayınız.
MADDE 16- (1) Üniversite içindeki başka bir EADB veya başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Yatay geçiş, öğrencinin başvuru süresi içinde gerekli belgelerle başvurması koşuluyla, EYK kararıyla yapılır. Bu kararda, öğrencinin kabul edildiği programdaki ders yükümlülüklerinin hangilerinden muaf tutulacağı ayrıca belirtilir. Üniversite dışındaki bir yükseköğretim kurumundan yatay geçiş yapan öğrencinin Üniversite tarafından duyurulan başvuru şartlarını sağlamış olması gerekir. Üniversite dışındaki yükseköğretim kurumlarından gelen öğrenciler için kredi eşdeğerliği ve hangi yarıyıldan başlayacağı EYK tarafından belirlenir.
Yüksek lisans görülen programa ait dersleri gösteren transkript, ders içerikleri ek olarak kayıt için gerekli evraklar teslim edilmelidir.
Tezli lisansüstü programdan tezsiz programa yatay geçiş yapabilirsiniz. Tezsiz programa geçiş başvuruları, Akademik Takvim’de belirtilen programlararası geçiş tarihleri içinde kabul edilmektedir.
Tezsiz lisansüstü programdan tezli programa geçiş yapılması için not ortalaması 3.00 ve üzeri olan öğrenciler yeterli ALES puanına sahip olması durumunda, başvurusu Enstitü Yönetim Kurulunda değerlendirilerek tezli programa yatay geçiş yapabilirler.
Askerlik tecili, tezsiz (projeli) programlar için en fazla 1.5 sene, tezli programlar içinse en fazla 3 senedir.
Tez, öğrencinin bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak bilgilere erişme, bilgiyi derleme, yorumlama ve değerlendirme yeteneğini kazanmasını sağlar. Hazırlanılan tez, tez danışmanının onayı alındıktan sonra jüri önünde öğrenci tarafından sunulmaktadır.
Proje ödevi ise; öğrenciye mesleki konularda bilgi kazandırarak mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını gösterir.
En geç dört yarıyılın sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayan ve genel not ortalaması 3.00 olan öğrenciler tez dersini seçebilir.
MADDE 28- (1) Tez konu başlığı, öğrencinin ilgi alanları da göz önünde bulundurularak danışmanı ile birlikte belirlenir. Öğrenci tarafından, danışmanı denetiminde belirlenecek tez konu başlığı, ilgili EADB tarafından değerlendirildikten sonra, öğrencinin yüksek lisans programına başlamasından itibaren en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar Enstitüye bildirilir ve EYK onayı ile kesinleşir. Tez konusu üzerinde daha sonra yapılması istenen değişiklikler, danışmanın önerisi, ilgili EADB’nin uygun görüşü ve EYK’nın kararı ile yapılır.
tez danışman değişikliği :Tez danışmanı değişikliği için op.altinbas.edu.tr/apply/leeforms (Talep Yönetim Sistemi) üzerinden tez danışmanı değişikliği formu doldurulur. Bu değişiklik talebi eski tez danışmanı, yeni tez danışmanı ve anabilim başkanı tarafından Talep Yönetim sisteminde onaylandıktan sonra Enstitü Yönetim Kurulu kararına alınarak işleme konulur.
MADDE 7 – (2) Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini
başarıyla tamamlayamayan veya bu süre içerisinde bu Yönetmelikte öngörülen başarı
koşullarını/ölçütlerini yerine getiremeyen; azami süre içerisinde ise tez çalışmasında başarısız
olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.
YÖK’ün Lisansüstü Yönetmeliği’nde belirtilen süreler dışında çıkılamamaktadır. Hem ders hem de tez aşamasını içeren tezli yüksek lisans programının azami süresi toplam 6 dönemdir.
YÖK’ün Lisansüstü Yönetmeliği’nde belirtilen süreler dışında çıkılamamaktadır. Hem ders hem de tez aşamasını içeren tezli yüksek lisans süresi olan toplam 6 dönemi geçmeme koşuluyla tez süresi uzatılabilinir.
Tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, tezin istenen sayıda nüshasını tez danışmanına teslim eder. Danışman, tezin yazım kurallarına uygunluğu yönünden yazılı olarak belirttiği görüşü ile tezin nüshalarını anabilim dalı/anasanat dalı başkanlığı aracılığıyla ilgili enstitüye gönderir. Jüri üyeleri, tezin teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde toplanarak öğrenciyi tez sınavına alır. Tez sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul/ ret veya düzeltme kararı verir.
Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde düzeltmeleri yapılan tezi aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da başarısız bulunarak tezi kabul edilmeyen öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir.
Tez sınavında başarılı olan öğrencinin, yüksek lisans tezinin ciltlenmiş en az üç kopyasını CD ile birlikte tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili Enstitü Sekreterine teslim etmesi gerekmektedir.
YÖK’te tez veri girişi öğrenci tarafından yapılır, sorumluluk tamamen öğrencidedir.
Enstitü Sekreteri’ne kayıt dondurma gerekçenizi belirten dilekçe ile başvurmanızın ardından alınacak Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile kaydınızı dondurabilirsiniz. Kayıt dondurulması durumunda geçirilen dönem YÖK yönetmeliğince hak verilen dönem süresinden düşülmektedir.
Yüksek lisans programlarında en fazla 2 dönem, doktora programlarında en fazla 4 dönem kayıt dondurma işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Kayıt dondurulması durumunda geçirilen dönem YÖK yönetmeliğince hak verilen dönem süresinden düşülmektedir.
Kayıt dondurmada dönemlik ödemede %10 kesinti yapılacak olup, kalan tutar bir sonraki döneme aktarılacaktır.