Sıkça Sorulan Sorular

Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına gidip  gerekli  prosedür başlatılarak kendi isteği ile öğrenci üniversite ile ilişiğini kesebilir.

Kayıt sildirildiğinde ödenen eğitim ücreti iade edilmemektedir.

Tezli yüksek lisans programı için ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) herhangi bir puan türünden (Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık ) son beş yıl içerisinde en az 55 puan ve üstü almak gerekmektedir.
ALES puanının 55 puandan az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı ve lisansüstü eğitim-öğretime öğrenci kabulüne dair diğer hususlar Senato tarafından belirlenir.

Doktora programlarından birine katılmak için ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) herhangi bir puan türünden (Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık ) son beş yıl içerisinde en az 70 puan ve üstü almak gerekmektedir.
ALES puanının 70 puandan az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı ve lisansüstü eğitim-öğretime öğrenci kabulüne dair diğer hususlar Senato tarafından belirlenir.

ALES puanınız olmadan tezli yüksek lisans veya doktora programlarına başvuramazsınız. 

Sanat ve Tasarım Programı öğrenci kabulünde ALES puanı aranılmamaktadır.

Kredili derslerini ve dönem projesini başarıyla tamamlayan tezsiz yüksek lisans öğrencisi, tezsiz yüksek lisans diploması almaya hak kazanır.
Tez sınavında başarılı olmak ve Senato tarafından belirlenen mezuniyet için gerekli diğer koşulları sağlamak kaydıyla, yüksek lisans tezinin ciltlenmiş en az üç kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden ve tezi şekil yönünden uygun bulunan tezli yüksek lisans öğrencisi  tezli yüksek lisans diploması almaya hak kazanır.

Yükseköğrenim diploması ile birlikte verilen, diploma sahibinin çalışmalarının seviyesi, çerçevesi, içeriği ve durumu hakkında standart bilgi veren bir belgedir. Diploma eki, üniversitemiz tarafından ücretsiz olarak öğrencilerin mezuniyetlerinde verilmektedir.
Diploma Eki, aşağıdaki öğelerin ifade edildiği sekiz bölümden oluşur:
1. Diploma Ekini hak etmiş olan kişinin kimliği
2. Diploma Ekini hak etme nedenini teşkil eden kazanılmış yeti
3. Diploma Ekinin verilmesine yol açan kazanılmış yetinin düzeyi
4. Diploma Ekinin verilmesine yol açan kazanılmış yetinin içerik ve sonuçları
5. Diploma Ekinin verilmesine yol açan kazanılmış yetinin işlevi
6. Ek bilgiler
7. Diploma Ekinin resmî tasdiki
8. Ulusal yükseköğrenim sistemi hakkında bilgi
 
Diploma Eki hakkında daha fazla bilgiye aşağıda adresi verilen Avrupa Komisyonun web sayfasında bulabilirsiniz.
http://ec.europa.eu/education/policies/rec_qual/recognition/diploma_en.html
Diploma eki örneği (Yüksek Lisans Programları İçin)

Diploması henüz düzenlenmemiş mezunlara verilen mezun olduklarını belirten belgedir.

Üniversitemizin ana kampüsü olan Mahmutbey yerleşkesindeki Öğrenci İşleri Daire Başkanlığından teslim alabilirsiniz.

Diploma sadece öğrencinin kendisine kimlik kontrolü yapılarak teslim edilmekte olup noter tasdikli vekâletname ile yetkilendirilen kişi teslim alabilir.

Doktora, yüksek lisans mezuniyetiniz ve gerekli şartları sağlamanız gereken en yüksek düzeyde eğitimdir.
Bütünleşik Doktora, lisans mezuniyeti ile şartları yerine getirerek başvurabileceğiniz yüksek lisans + doktora olarak düşünebileceğiniz bir programdır. Hem yüksek lisans hem doktora dersleri görüldüğü gibi doktora tezi de yazılır.

Lisans derecesiyle doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puan olması ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde 80 puandan az olmamak koşuluyla Senato tarafından belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir.
Bu değerlendirmeye ilişkin hususlar ile başvuru koşulları ve öğrenci kabulüne dair diğer hususlar ilgili Senato tarafından düzenlenen yönetmelikle belirlenir.
Doktora programına öğrenci kabulünde anadilleri dışında Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan alınması zorunlu olup bu asgari puanların girilecek programların özelliklerine göre gerekirse yükseltilmesine üniversite senatoları tarafından karar verilir.

Doktora programına öğrenci kabulünde anadilleri dışında Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan alınması zorunlu olup bu asgari puanların girilecek programların özelliklerine göre gerekirse yükseltilmesine üniversite senatoları tarafından karar verilir.

Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk iki kredilik on dört ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.

İngilizce olarak belirlenen yüksek lisans programlarında İngilizce dil zorunluluğu bulunmaktadır. 
Doktora programına öğrenci kabulünde (yüksek lisans mezuniyetleriyle kabul edilen adaylar) anadilleri dışında Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan alınması zorunlu olup, bu asgari puanların girilecek programların özelliklerine göre gerekirse yükseltilmesine üniversite senatoları tarafından karar verilir.

İngilizce yürütülen lisansüstü programları için KPDS/ÜDS/YDS 55 veya muadili kabul edilen uluslararası bir sınavdan alınan (TOEFL IBT, TOEFL CBT, TOEFL PBT) sınav notu gereklidir.